tisdag 23 juni 2015

Odla i pallkrage - så får du till en bra jord



Nya och väletablerade pallkrageodlingar finns i var och varannan trädgård. För att få ett gott odlingsresultat krävs att jorden håller måttet. 

Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi 
publicerar alla nya. Vi ses på nya farbrorgron.se
Johannes & Theres

Vi har erfarenhet av pallkrageodling på tre i grunden helt olika platser: i stadsodlingar, i vår skogsträdgård och på takfarmen. Platserna har olika förutsättningar och därmed olika sammansättningar av jord. Den jord vi eftersträvar att odla i är en mineralrik, näringsrik, lättarbetad och mullrik jord, dvs består av förmultnade växtdelar. För pallkragar som har direktkontakt med marken är det ett gott tecken om det finns maskar och andra mikroorganismer. Att den är öppen i botten gör att maskar och mikroorganismer kan ta sig in och ut ur pallkragen. För pallkragar som inte har kontakt med marken kan man tillsätta kompost och organiskt material varje år men det går också bra att odla i torvbaserade jordar utan speciellt mycket maskar och mikroorganismer så länge du ser till att det finns näring, mineraler och en god struktur. Strukturen åstadkommer du enkelt med barkmull eller biokol.

Tänk på 
Genom att kontinuerligt tillsätta kompostjord, organiskt material, hålls mullhalten på en bra nivå även i pallkragar som inte har kontakt med marken. Dessutom kräver de flest grödor ett tillskott av näring. Peppa din jord inför sådd med brunnen gödsel från ko, häst eller höns. Att använda pelleterad hönsgödsel eller grönsaksgödsel går också bra. Mineraltillskott av tex stenmjöl brukar aldrig vara fel. Under sommaren mår de flesta växter bra av en eller ett par gödselvattningar, av tex nässelvatten, guldvatten mm.

Vi tycker att dubbla pallkragar som rymmer ca 400 l jord fungerar bättre än enkla som bara rymmer 200 liter, dessutom är det en skönare arbetshöjd på de dubbla.

Tips! 
Om pallkragarna som ska stå direkt mot marken, är det en god ide att gräva bort grässvålen eller lägga en eller två wellpappskivor i botten. Lägger man tidningar eller wellpapp i botten, hindrar man ogräs från att växa upp i odlingen. Pappen förmultnas snabbt.

Göra jord av material på säck
Man kan köpa material på säck och blanda till en bra jord. Använd då gärna planteringsjord, barkmull och kogödsel. Vill du ha en varaktig struktur i denna jord så blandar du dessutom i biokol. Tillför återkommande organiskt material till din jord, gärna i form av gräsklipp, löv och kompost.



Färdig jord, optimerad för odling
Är du i behov av en stor mängd jord, kan du köpa anläggningsjord på lösvikt. Antingen hämtar du den själv från en handelsträdgård eller tar hjälp av en lastbil för att få hem den. Den jorden är perfekt för grönsaksodling. Mullhalten är hög och den är näringsrik. Genom att tillföra organiskt material kontinuerligt genom tex kompost eller täckodling kommer jorden att hålla sig i toppform länge. Vår erfarenhet har visat sig att den här jorden är lite väl homogen de första åren innan vi tillfört massor av organiskt material.

             


Pallkragar utan kontakt med marken
På Takfarmen har vi ställt pallkragar på lastpallar eftersom underlaget är ett tak bestående av betongplattor och vi vill undvika alla tänkbara stående fuktfällor direkt mot taket. Till dessa kragar har vi blandat i planteringsjord tillsammans barkmull, kogödsel och biokol. Då och då har vi testat att tillföra bokashikompost. Men eftersom det inte förekommer särskilt mycket maskar och andra nerbrytare i denna jordblandning tar förmultingsprocessen mycket längre tid än om pallkragarna hade haft direktkontakt med marken.




Göra egen jord av det som finns naturligt
För att få till en bra jord till pallkragar som har direktkontakt med marken kan man göra på flera sätt beroende på vad man har att tillgå för material. Kanske har du redan kompost eller organiskt material så som trädgårdsrens, gräsklipp eller löv. Kanske finns matjord över från ett friland eller ko- eller hästgödsel. Man kan börja redan på hösten och lägga i trädgårdsavfall, fallfrukt, gräsklipp och jord från krukor mm. På våren har mycket förmultnat och jorden är mullrik. Vill man, kan man komplettera med någon säck planteringsjord eller frilandsjord från en åker eller trädgårdsland. Sådana här pallkragar brukar älskas särskilt mycket av gurkväxter som gillar halvförmultnat material där de ska växa.


I vår skogsträdgård skapar vi jord utifrån från de material vi har i närheten. Vi använder kompostjord, sand som finns i närheten, bokashikompost, egen ensilage, löv och grönmassa. Grönmassan består av örter och ogräs som vi förslutit i plastpåsar och lagrat under vintern. För att säkerhetsställa näring och mineraler tillför vi även några nävar pelleterad hönsgödsel eller grönsaksgödsel och några nävar  stenmjöl eller Algomin. I den här jorden växer gurka,vintersquash och zucchini särdeles bra, men även kål, sallat och vitlök. Den här jorden är väldigt lucker och full av liv. Vi matar den varje år med löv, gräsklipp, kompost mm.

Lyssna på ett kort poddavsnitt om jord. Johannes Wätterbäck och Sara Bäckmo i podcasten Två odlare emellan. Fler avsnitt hittar du på tvaodlareemellan.se.

Lycka till med din pallkrageodling!

Johannes & Theres

Mer om jord och gödsel för grönskasodlingar kan du läsa i vår bok
Alla fingrar gröna (LUX Publica).
Beställ boken här: adlibris.se eller bokus.se

Foto: Linda Eliasson

5 kommentarer :

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa! Vi har en plats i trädgården där mattställningen stod förut som är täckt med betong. Funkar det att ställa odlingslådor direkt på betongen och odla? Våra odlingslådor är som dubbla pallkragar på höjden.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag anlägger just nu min första köksträdgård i dubbla pallkragar (direkt på gräsmattan). Jag har mängder av höstlöv som legat i rabatterna över vintern och hade gärna använt detta i botten på lådorna. Är dock rädd att få in mördarsniglar och ägg. Samtidigt känns det galet att inte kunna använda allt detta material. Hur ska jag tänka kring detta?

    SvaraRadera
  4. Instämmer med föregående kommentar! Har gått över till pallkrageodling för allt ätbart då jag är så less på mördarsniglarna. Sniglarna är ju så pyttesmå så jag vågar inte ens lägga i gräsklipp i lådorna... Fyllde pallkragarna med ny pås-plantjord förra året, lagt ner lite löv o ogräs o 10 daggmaskar per låda. Så räcker det med att hälla i en säck kogödsel per dubbelkrage i år? Mängd mineral därtill? O sen vattna lite då o då m biobact? Tänker odla majs, tomater, bönor, gurka. Tack!

    SvaraRadera