torsdag 4 augusti 2016

Skörda zucchini


Många odlare drömmer om att få de mest fantastiska skördar. Man experimenterar med gödsel, jord, växthus och annat för att få så många frukter som möjligt och så stora frukter som det går.

Zucchini i största laget, med hårt skal och stort fröhus.
Den som odlar zucchini för första gången blir ofta väldigt nöjd. Med rätt förutsättningar blir en planta ganska snabbt enorm och när den väl börjat producera frukter är det superenkelt att få gigantiska frukter. Tricket är bara att ge växten mycket vatten och dra ut på skördandet. Ju längre man väntar desto större blir dessa. Jag minns mycket väl mina egna första bjässar. Jag kände mig överväldigad. Väl i köket insåg jag dock ett och annat. Det var då väldigt vad skalet var hårt och tjockt och för att inte tala om det enorma fröhuset som i princip upptar hela innandömet, tänkte jag besviket.

I odlandet av zucchini gäller inte devisen: störst är bäst och godast. Vill man ha en god och ordinär zucchini ska man sikta på att skörda fruktern när de är i butiksstorlek, dvs så som de ser ut i butikernas grönsaksdisk. Jag brukar också försöka vara snabb och ta frukter som är strax över 10 cm långa. Dessa är ytterst delikata.

För att få många frukter ska man skörda ofta, då produceras nya blommor och därmed också frukter. Får man zucchinifrukter som skrumpnar i toppen sägs det att det beror på dålig pollinering, men jag vet inte helt säkert. Det kan också bero på att plantorna växer i för lite jord och eller i för dåligt gödslad jord. Drabbas man ska man ta bort dem och invänta nya frukter. Misstänker du näringsbrist så bör du gödselvattna plantan / plantorna.

Så här gör du eget gödselvatten på brännässlor och åkerfräken:
br />

Har man mycket frukter på gång och plantan fortsätter att blomma rikligt kan man lyxa till det med att skörda även blommorna. Zucchiniblommor är mycket goda att fritera och har blivit lite av en trend.. När vi besökte Kajodlingen i Göteborg visade de oss en odling där de bara odlar fram zucchiniblommor till en Italiensk restaurang.

Under de senaste 4 åren har bara en sort i våra odlingar, Costata Romanesco.

Den har ett fast fruktkött och en härligt nötig smak. För oss har den allt man kan önska sig. När skördesäsongen sätter igång har vi zucchini till nästan varje måltid. Vi skär den i långa stavar och steker i rapsolja och salt tills den blir näst inte till bränd. På så sätt kommer nötigheten fram lite extra.

Vi brukar inte frysa in zucchini. Det beror mest på att vi inte gillar resultatet. Smak och konsistens behålls inte i den mån vi önskar. Däremot kan det fungera hyfsat med att tillaga zucchini i en maträtt som sedan fryses in. För att lagra zucchini brukar vi låta dem ligga på en torr plats i rumstemperatur. De större frukterna med hårdare skal håller sig betydligt längre än man kan tro. En gång höll sig en frukt i 8 månader i vår bokhylla. Den använde vi till en sk falsk ostkaka framåt vårkanten. Har man ett gäng skördade frukter, så kan man med fördel äta upp de minsta först och låta större frukter få lagras längst tid.

När du tillslut behöver äta upp din största frukt, kan du spara då fröerna till nästa års utsäde såvida den är sortäkta och inte korsad.

Här kommer några förslag på recept:
Zucchinimuffins med blåbär
Lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker
Falsk ostkaka med zucchini
Kokosmjölksgryta med Quorn och curry



http://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar